Bli skuldfri

Information om hur du kan bli av med dina skulder

Goda råd och tips för att bli skuldfri

Du och med många andra önskar att du skulle en gång för alla bli skuldfri och bli av med alla de små lån, avbetalningar och dyra krediter. När du sitter varje månad och kämpar för att få dina pengar att räcka till för alla skulder, känns det säker ouppnåeligt och frustrerande. Tappa inte modet utan det finns faktiskt flera olika lösningar för dig som kommer göra dig skuldfri så småningom. Det gäller bara ta tjuren vid hornen och göra något åt dina skulder istället för att stoppa huvudet i sanden. Du behöver också ha tålamod eftersom allt inte sker över en natt utan du bör tänka på att det ändå tar ett tag innan du är helt skuldfri. Har du bara den insikten och det målet så kommer det kännas betydligt lättare för dig att orka med vägen fram tills du inte har några skulder kvar.

 

Skuldfinansieringslån

Ett sätt att komma närmare är att ta ett så kallat skuldfinansieringslån som också kallas för nystartslån. Denna typen av lån passar bra för de personer som vill betala tillbaka sina skulder på ett snabbare sätt. Ett exempel på detta är att om du befinner dig i en situation där du har många småskulder, dyra krediter eller ett flertal avbetalningar, vilket gör att du har svårt att betala tillbaka i tid. Då kan ett skuldfinansieringslån vara räddningen eftersom du samlar alla dina skulder under ett tak och betalar av dem på en gång.

Vad ska du börja med?

Innan du ansöker om ett lån eller på annat sätt betalar dina skulder finns det något du ska börja med. Du behöver ta dig en titt på din ekonomi och kartlägga vilka inkomster och utgifter du har varje månad. Med en överblick vet du hur mycket pengar som går till dina räkningar och vad du har kvar att röra dig med och får då en överskådlig blick på hur din ekonomiska situation är. 

 

Börja med högsta räntan

Prioritera den skuld som har högst ränta, vilket frigör mer pengar för att kunna betala av de skulder som har lägre ränta inför framtiden. Denna strategi säger nästan sig självt att göra dig av med den skuld som kostar mest per månad, men är ändå värt att nämna. Speciellt om du har många små lån och dyra krediter som gör att det är svårt att veta vart du ska börja.

Flera alternativ till att bli fri från skulder

Det finns flera andra olika alternativ som du också kan använda dig av när du vill bli fri från alla dina skulder förutom att ansöka om ett samlings- eller skuldsaneringslån. Du kan exempelvis sätta dig ner och göra en budget och gå genom vilka inkomster och utgifter du har i månaden, för att få reda på vilka onödiga kostnader du har.

Det kan vara allt från krogkvällar och impulsköp, till att du köper en fika på jobb varje dag eller kör bil i onödan. Det finns säkert utgifter som gör att du kan undvika, som till exempel kan du cykla eller åka buss till och från jobbet istället för att ta bilen. Ha med dig lunchlådor istället för att gå ut och äta lunch varje dag. Vill du ha fikabröd kan du baka. Du kan göra många besparingar genom att se över försäkringar, abonnemang och liknande. Precis som det gamla ordspråket säger – ”Många bäckar små, gör en stor å”, spara lite här och där, så få du en större summa med pengar att betala av dina skulder med.

Låna pengar av nära och kära

Det är aldrig kul att låna pengar, speciellt från en i familjen eller vän, men ibland kan det vara lösningen. Självklart om du lånar pengar av en du känner ska det skriva avtal om hur lånet ska betalas tillbaka, men faktum är du slipper höga räntor och löptid. Nu kan du istället påverka hur mycket du ska betala tillbaka varje månad och på hur lång tid.

Skaffa en extra inkomst

Har du ett jobb och arbetar heltid kan det vara svårt att jobba extra, men det är fullt möjligt. Du kan hitta arbeten som kan göras på distans och när som helt eller jobba extra några timmar här och där som ger dig en extra inkomst. På så sätt får du inte extra pengar som du sedan använder för att betala tillbaka dina lån och andra skulder en efter en. Till slut är du skuldfri och kan sluta att arbeta extra om du vill eller fortsätta jobba och få extra pengar som du kan ha kul för.