Omstartslån

vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är ett lån speciellt framtaget för att underlätta för personer som dragit på sig skulder eller betalningsanmärkningar som belastar privatekonomin. Genom att erbjuda ett omstartslån, eller saneringslån som det också kan kallas, så löser kreditgivaren skulderna och ersätter dom med ett större lån som oftast har en lägre ränta än dyra skulder och krediter.

Det finns flera typer av omstartslån men det man vanligtvis syftar på är ett omstartslån med säkerhet. Ett lån med säkerhet betyder att man ger kreditgivaren en backup om det skulle vara så att man inte kan betala tillbaka lånet. Oftast är det en bostad eller en medlåntagare. I praktiken innebär det att om låntagaren inte kan betala tillbaka så finns ett värde i bostaden som kan säljas för att täcka kostnaderna för lånet. Det samma gäller en medlåntagare. Men även om kraven för ett omstartslån är högre än ett vanligt privatlån så får man nästan alltid bättre lånevillkor, vilket gör att man får en lägre lånekostnad, än motsvarande lånebelopp i smålån och dyra krediter. Därför väljer fler och fler att ansöka om ett omstartslån för att sanera sin ekonomi och få en nystart.

Jämför omstartslån

För att säkerställa att man ansöker om det omstartslånet som passat bäst för just sin ekonomi är det viktigt att jämföra omstartslån. Till skillnad mot privatlån så finns det endast några aktörer som erbjuder omstartslån med säkerhet. Vilket gör det betydligt enklare om snabbare att undersöka vem som erbjuder bäst lånevillkor. Är man ute efter ett omstartslån utan säkerhet så är det i stort sett samma sak som ett vanligt privatlån och då kan man använda sig av till exempel Lendo eller Advisa för att få flera låneerbjudanden med bara en kreditupplysning. Något som är väldigt bra om man redan har en ansträngd ekonomi.

Omstartslån trots obetalda skulder

För den som har obetalda skulder hos kronofogden kan det känns helt hopplöst att bli beviljad ett nytt lån. Faktum är att har man obetalda skulder så finns det ett väldigt begränsat utbud av kreditgivare. Men det finns kreditgivare som fortfarande erbjuder omstartslån trots obetalda skulder. Om man ansöker om ett sånt lån är det väldigt viktigt att göra en noggrann kalkyl för hur lånet kommer att påverka privatekonomin. Är det så att man är osäker om man ska ta ett lån eller inte så kan man fundera på om det finns andra alternativ för att frigöra kapital så man kan betala sina skulder. Ibland kan man ta ett lån på huset, be en närstående om ett lån, eller så kan man sälja saker man äger. Det kan låta lättare sagt än gjort men ibland måste man göra svåra val föra tt ta sig ur en svår ekonomisk situation.

Omstartslån med säkerhet

Ett omstartlån med säkerhet är ett lån där kreditgivaren eller banker löser skulder och dyra krediter och ersätter dom med ett större lån med en lägre ränta. Som motprestation så behöver låntagaren erbjuda någon form av säkerhet för kreditgivaren i fall personen inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Oftast består en säkerhet av en bostad eller en medlåntagare.

Omstartslån utan säkerhet

Ett omstartlån utan säkerhet är ett lån där ingen säkerhet krävs för att bli beviljad lånet. Dessa lån kan oftast marknadsföras med olika namn men i grund och botten så är det ett vanligt privatlån man ansöker om i slutändan. Det finns många aktörer som erbjuder privatlån så det gäller att ta sig tid att jämföra olika privatlån för att försäkra sig om att man tar det lånet som passar bäst för just sin ekonomi.